A LEGJOBB SALTA 5 dkg lencse Energiads s megsznteti az hsgrzetet 10 dkg prolt pulykamell Fehrjeds, de zsrszegny 5 dkg nyers gomba Magas rosttartalma telt hats, rengeteg vitamint tartalmaz 5 dkg reszelt srgarpa Vitaminban s btakarotinban legyzhetetlen 5 dkg alma, kevs petrezselyem Fedezi a szervezet C-vitamin szksglett 3 dkg sajt A klciumot se nlklzhetjk ntet 1 kvskanl olvaolaj, 1 kvskanl napraforgolaj (teltett zsrsav s E-vitamin koncentrtum!), 1 kvskanl ecet, s, bors, 1 kvskanl mustr zlsnk szerint aprzzuk fel a hozzvalkat, keverjk ki az ntetet, amibe keverhetnk friss zldfszereket is, majd keverjnk mindent ssze, s akr azonnal ehetjk is! J tvgyat!
ENDVIA SALTA Hozzvalk (6 szemlyre) 1 fodros endvia szttpdesve 3 endviafej aprtva 2 zldalma felkockzva 2 evkanl di durvra vgva 60 ml olvaolaj 2 kvskanl ers mustr 30 ml borecet 30 ml porti bor (ha nincs, akkor valami fldes, j magyar testes vrsbor) 1 kvskanl zzott, szraz pirospaprika s s bors Egy saltstlban keverd el az endvit az almval s a dival. A tbbi hozzvalbl egy lgmentesen zr vegben (pl. egy kisebb befttesvegben) rzd ssze a dresszinget - mint Tom Cruise a Koktlban -, majd ntsd r a saltra.
GARNLARK SALTA FRISS FSZEREKKEL(4 szemlyre) Salta: 350 g tiszttott garnlark 30 g pirospaprika 30 g courgette (?) 70 g kimagozott fekete olajbogy 2 evkanl snidling 2 evkanl petrezselyem s, bors ntet: 25 ml ecet 100 ml hidegen sajtolt olivaolaj s, bors Szeleteljk fel a pirospaprikt, (a cougette-t is, ha rjvk, hogy milyen fszernvny lehet) s az olajbogyt. Vgjuk aprra a snidlinget s a petrezselymet. Keverjk ssze a rkokat a zldsgekkel, szzuk, borsozzuk. Keverjk ssze az ecetet s az olivaolajat, szzuk, borsozzuk, s gondosan adjuk hozz a salthoz. Tlaljuk kevs friss saltalevllel, gygynvnyekkel s finom kenyrrel.
GUNDEL-SALTA Hozzvalk: 15 dkg ftt vagy konzerv gomba 15 dkg csirg (ftt vagy konzerv sprga) 10 dkg ftt zldbab (ceruzabab) 10 dkg nyers uborka 10 dkg zldpaprika 10 dkg paradicsom fl fej salta, 1 citrom, s, rlt bors, ecet, olaj, ketchup Elkszts: A ftt gombt, az uborkt, a zldpaprikt s a hmozott paradicsomot vkonyra felszeleteljk, a zldbabot s a csirgot kb. 2-3 cm hossz darabokra vgjuk. Ecetes, olajos ntetet ksztnk, amelyet sval, borssal, ketchuppal s citromlvel zestnk. A feldarabolt nyersanyagokat ezzel jl sszekeverjk, s saltalevelekkel bortott vegtlra halmozzuk fel.
GYMBRES VEGYES SALTA Hozzvalk: 40 dkg fehr fejes kposzta, 1 vastag szl srgarpa, 1 kisebb karalb, 1 fej vrshagyma, 1 alma, 1 citrom leve, 1 evkanl olaj, 1 teskanl rlt gymbr (vagy 1 dinyi friss gymbrgykr), zls szerint cukor s s. Elksztse: a zldsget megtiszttom, s nagy lyuk reszeln egyformra reszelem. Megszom s tforgatom, hogy a s mindentt rje. Az almt meghmozom, kicsumzom, majd ugyancsak lereszelem. A citroml felt az almra cspgtetem, s jl sszekeverjk, hogy meg ne barnuljon. Elksztse: a citroml msik felt ugyannyi vzzel s az olajjal sszentm, majd elkeverem benne a cukrot, gymbrport s kevs st. (Ha friss gymbrt hasznlok, a meghmozott gykeret kis lyuk reszeln lereszelem.) A saltantetet mly tlba csorgatom, rteszem a zldsget (nem kell kicsavarni), s jl sszeforgatom. Flival bebortva, htszekrnyben legalbb fl napig rlelem. Tlals eltt tkeverem, s saltalevllel blelt tlba ntm.
KNAI KEL SALTA Hozzvalk: 1 db kisebb knai kel, 2 db kzepes ckla, 1 kvskanl s, 2 kvskanl kurkuma, 1 kvskanl gymbr, 3 evkanl olvaolajElkszts: A knai kelt mossuk meg alaposan, ztassuk rvid ideig citromos vzben. Szeleteljk fel. A cklt reszeljk le. Mindkettt sszekeverjk a fszerekkel, majd lentjk az olvaolajjal. Hidegen tlaljuk. |