BARACKOS SÜTEMÉNY 20 dkg finomliszt, 10 dkg rozsliszt, 5 dkg szójaliszt, csipet só, fél csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, tej, őszibarack, fahéj, vaníliás cukorKeverjük össze a liszteket, adjuk hozzá a sót és a sütőport. Olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a cukrot. Adjuk a liszthez. Tegyünk hozzá annyi tejet, hogy keverhető állaga legyen. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Borítsuk be bőségesen apróra vágott őszibarackkal, szórjuk meg fahéjjal. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kivéve a sütőből, még forrón szórjuk meg vaníliás cukorral.
DIÓS KIFLI (TOJÁS NÉLKÜL) Hozzávalók: 35 dkg liszt 20 dkg margarin 10 dkg kristálycukor 15 dkg darált dió 1 evőkanál tejföl 1/2 sütőpor 1 citrom héjaElkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a citromhéjjal, majd a margarint, cukrot, darált diót, sütőport és a tejfölt hozzáadva összegyúrjuk. 1 cm vastagra nyújtjuk, 1 cm széles és 5 cm hosszú csíkokat vágunk belőle. Ebből kifli alakot formázunk, és lassú tűznél sütjük. Ha kisült, még forrón vaníliás cukorba forgatjuk. FLÓDNI A tésztához: 50 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál porcukor, 1 kk só, 1 dkg élesztő , 1/2 dl langyos víz A töltelékhez: 25 dkg reszelt alma, csipet só, ízlés szerint porcukor, 1 evőkanál búzacsíra, 25 dkg szilvalekvár, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál narancslé, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, 15 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál citromlé, fél citrom reszelt héja Máz: Karobpor, cukor, kevés víz, 1 evőkanál vaj A tésztához az élesztőt simára keverjük a langyos vízzel, majd mély tálban összegyúrjuk az átszitált liszttel, a tejföllel, a sóval, a cukorral és a megolvasztott vajjal. Cipóba formáljuk és egy órán keresztül pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket, mindegyiket külön-külön. A darált mákot összekeverjük a cukorral, a leszárított és megmosott mazsolával, a citromhéjjal és a citromlével. A diótöltelékhez a narancslevet és a citromlevet ráöntjük a dióra, majd összekeverjük a citromhéjjal és a cukorral. A tésztát öt részre osztjuk és egyforma, (közepes) tepsi nagyságú lapokat nyújtunk belőlük. A kivajazott tepsi aljára rakunk egy tésztalapot, és meghintjük a cukorral és búzacsírával elkevert reszelt almával. Erre rásimítjuk a második tésztalapot, amit máktöltelékkel kenünk meg. A harmadik tésztalapra kerül a szilvalekvár, a negyedik lapot betakarjuk a diótöltelékkel, végül az ötödiket ráborítva legalább még egy órát pihentetjük. Előmelegített forró sütőben megsütjük. Elkészítjük a mázat: a szentjánoskenyérmagport összekeverjük a cukorral és épp annyi vízzel, hogy keverni lehessen. Tűzhelyen felmelegítjük, mikor a cukor elolvadt és egynemű állagú lett, hozzáadjuk a vajat. Ráöntjük a tésztára. Mikor megszilárdult a máz, hosszúkás szeletekre vágjuk. Különleges ízhatású sütemény.
KAVART DIÓS TÉSZTA Hozzávalók: 2 dl liszt, 1,5 dl cukor, 2 dl tej, 2 dl darált dió, 1,5 evőkanál vaj, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál joghurt. Mindezeket keverőtálban összekeverjük: liszt, sütőpor, darált dió, cukor majd tej, joghurt és vaj.Kivajazott kilisztezett közepes méretű tepsiben tűpróbáig sütjük.
KEROBOS CSIGA Hozzávalók: 4 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 dl langyos tej, 50 dkg liszt, 12 dkg puha vaj, 1 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 2,5 dkg olvasztott vaj, 5 dkg porcukor Töltelék: cukorral összekevert kerobporAz élesztőt elmorzsoljuk, majd egy teáskanál cukorral és a tejjel elkeverve 15 percig állni hagyjuk, felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, a maradék cukorral, vajjal, tejföllel és az élesztős tejjel. Letakarjuk és megkelesztjük (kb. 1 óra). A tésztából két téglalapot formálunk és kinyújtunk. Megszórjuk a cukros kerobporral, a széleket kihagyva. Szorosan feltekerjük. 2 cm-es darabokra vágjuk, kivajazott sütőlapra fektetjük, tetejüket villával megszurkáljuk és olvasztott vajjal megkenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
MÁLNÁS ALMATORTA Hozzávalók: # 35 dkg liszt, # 1 dl cukor, # másfél dl darált mandula, # 20 dkg vaj, # 1 tojássárgája. # A töltelékhez: # 5 db alma, # 20 dkg mélyhűtött málna, # fél dl cukor, # 2 evőkanál darabolt mandula. Elkészítése: A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a lisztet és a darált mandulát. Az összegyúrt tésztát nyújtsuk kerek lappá, és terítsük sütőpapírral bélelt tortaformába. A hámozott és magházától tisztított almát vágjuk vékony cikkekre. Nyomkodjuk a tésztába az almaszeleteket sűrűn egymás mellé. Hintsük meg cukorral, majd közepes lángon húsz-huszonöt percig süssük. A felengedett málnát finoman törjük át szitán, és terítsük szét a meleg tortán. Szórjunk a tetejére durvára vágott mandulát. Langyosan tálaljunk, tejszínhabbal.
MALPURA 22,5 dkg liszt, 12,5 dkg porcukor, 2 kk. sütőpor, 2 dl tej, olaj a sütéshez, 6 dl joghurt, 15 dkg porcukor, 20 dkg eper, v. szeder, v. málna A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a tejet olyan sűrűre keverjük, hogy megálljon a fakanálon. Vizes kanállal a forró olajba szaggatjuk és 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük.Egy tálban habverővel összekeverjük a joghurtot, a cukrot és az összetört gyümölcsöt. Tálalás előtt 30 percig áztatjuk a gombócokat a joghurtban.
GOPÍNÁTHA 5 dl tejszín, 30 dkg porcukor, 50 dkg zsíros tejpor, 1 dkg vaniliás cukor, kókuszreszelék vagy carob por, pár csepp citromlé A tejszínt keményre felverjük, belekeverjük a porcukrot, a vaniliás cukrot, és kikeverjük a tejporral együtt. A pár csepp citromlét belekeverjük, majd mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. 10 perc múlva vizes kézzel golyókat formálunk belőle és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe vagy a carob porba. Tálcára téve hűtőszekrényben, még 1-2 órát dermesztjük.
MÁLNÁS-JOGHURTOS PISKÓTATEKERCS Hozzávalók: 25 dkg Rama Krémalap, 1 db piskóta rolád, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 2 pohár gyümölcsjoghurt, 2 evőkanál porcukor, 30 dkg málna Forrás: RamaA pudingport simára keverjük a cukorral, egy dl vízzel, hozzáadjuk a joghurtot, elkeverjük és felfőzzük. A Krémalapot porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lehűtött pudingot és egyenletes krémmé dolgozzuk össze. Az elkészült krémbe lazán belekeverjük a gyümölcsdarabokat. A piskóta roládot kitekerjük, megtöltjük a gyümölcskrémmel, majd visszatekerjük. Alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral és felszeleteljük. Tipp:a krémhez használhatunk más gyümölcsöket (pl. eper, körte, barack) azonos ízesítésű joghurttal vagy gyümölcs ízesítésű pudingport, natúr joghurttal.
BAJOR TORTA Hozzávalók: 25 dkg Rama Krémalap, 2 db kerek kakaós piskóta tortalap, 0,5 dl cseresznyepálinka vagy -likőr, 12 dkg étcsokoládé, 1 üveg kimagozott meggybefőtt, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 15 dkg porcukor, 1/2 csomag habfixáló, 1 dkg kakaópor, 5 dl tejszín. A piskótát három lapra vágjuk és meglocsoljuk a likőrrel vagy pálinkával. A meggybefőttet lecsepegtetjük, a levével megfőzzük a pudingport, majd lehűtjük. A langyos pudinghoz hozzáadjuk a porcukorral kihabosított Krémalapot, majd habverővel jól eldolgozzuk. A negyedét félretesszük a torta bevonásához. A tejszínt összekeverjük a habfixálóval, kemény habbá verjük és egy keveset félreteszünk a díszítéshez. A maradékhoz óvatosan hozzákeverjük a kakaóport. A pudingos krémmel megkenjük az alsó tortalapot és ráterítjük a meggy felét. Ráhelyezzük a második tortalapot, a kakaós habbal megkenjük és a meggy másik felét belenyomkodjuk. A harmadik lapot ráterítjük, a félretett krémet habzsákba töltjük, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. A félretett tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük.
VANÍLIAKRÉMES ROLÓ Hozzávalók kb. 12 db rolád sütőformához: a tésztához: egy csomag mélyhűtött leveles tészta (50 dkg), 1 db tojássárgája, 2 evőkanál tej, 3 evőkanál cukor, a töltelékhez: 25 dkg Rama Krémalap, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 2 evőkanál cukor, 3 dl tej, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor Forrás: RamaA mélyhűtött tésztát felengedés után lisztezett gyúródeszkára fektetjük és 47x12 cm-es téglalappá nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 3x47 cm-es csíkokat vágunk és spirálformában, hogy a rétegek egymást átfedjék, feltekerjük a sütőformára. A tojássárgáját összekeverjük a két evőkanál tejjel, a vágási éleket kihagyva megkenjük a roládokat, majd 2 evőkanál cukorral megszórjuk. Az elkészített roládokat egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük úgy, hogy a tésztavég alul legyen. Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 20 percig sütjük. Ezután még melegen lehúzzuk a formáról és lehűtjük A pudingport simára keverjük a cukorral, a tejjel és felfőzzük. A Krémalapot a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot és összedolgozzuk. A krémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük és megtöltjük a rolókat. Tipp:megtölthetjük más ízesítésű (pl. csokoládé) krémmel vagy tejszínhabbal is. Sós töltelék (pl. sajtos, sonkás, stb.) esetében a tésztába cukor helyett 1 mokkáskanál sót tegyünk.
BARACKOS TÚRÓTORTA Hozzávalók: 25 dkg Rama Krémalap, 1 db kerek piskóta tortalap, 50 dkg túró, 10 dkg porcukor, 1 db citrom, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg vaníliaízű krémpor, 50 dkg őszibarack (használhatunk befőtt vagy konzerv barackot is), reszelt csokoládé, tejszínhab, mandulaforgács a díszítéshez Forrás: RamaA túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a citrom lereszelt héját, néhány csepp citromlevet, a vaníliás cukrot, a krémport és csomómentesre keverjük. A Krémalapot kihabosítjuk, a túrókrémmel összedolgozzuk, amíg sima, laza krémet kapunk. Az őszibarackból néhány darabot félreteszünk, a többit feldaraboljuk és a krémhez keverjük. A tortalapot három részre vágjuk, a lapokat megkenjük a krémmel, egymásra helyezzük, végül a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. Barackszeletekkel és tejszínhabbal díszítjük, a torta oldalát mandulaforgáccsal megszórjuk, közepét pedig reszelt csokoládéval hintjük meg.
MEGGYES-KRÉMES SZELET Hozzávalók: 25 dkg Rama Krémalap, 1 db téglalap alakú piskóta tortalap, 1,75 dl tejszín, 20 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 25 dkg magozott meggy (használhatunk befőttet is), tejszínhab a díszítéshez Forrás: RamaA tejszínt a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a kakaóport és besűrítjük. Hozzákeverjük a Krémalap egyharmadát és lassú keverés mellett kihűtjük. A maradék Krémalapot habosra keverjük, hozzáadjuk a lehűtött kakaós tejszínt és jól összedolgozzuk. A piskótát két lapra vágjuk, az alsó lapot megkenjük krémmel, a lecsepegtetett meggyszemeket belenyomkodjuk és rátesszük a másik lapot. Meggyszemekkel és habzsákból kinyomott tejszínhabbal díszítjük. Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
RIBIZLIS VANÍLIAKOCKA Hozzávalók: 25 dkg Rama Krémalap, 1 db téglalap alakú piskóta tortalap, 1,75 dl tejszín, 20 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 25 dkg magozott meggy (használhatunk befőttet is), tejszínhab a díszítéshez Forrás: RamaA tejszínt a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a kakaóport és besűrítjük. Hozzákeverjük a Krémalap egyharmadát és lassú keverés mellett kihűtjük. A maradék Krémalapot habosra keverjük, hozzáadjuk a lehűtött kakaós tejszínt és jól összedolgozzuk. A piskótát két lapra vágjuk, az alsó lapot megkenjük krémmel, a lecsepegtetett meggyszemeket belenyomkodjuk és rátesszük a másik lapot. Meggyszemekkel és habzsákból kinyomott tejszínhabbal díszítjük. Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
MÁLNÁS ALMATORTA Hozzávalók: # 35 dkg liszt, # 1 dl cukor, # másfél dl darált mandula, # 20 dkg vaj, # 1 tojássárgája. # A töltelékhez: # 5 db alma, # 20 dkg mélyhűtött málna, # fél dl cukor, # 2 evőkanál darabolt mandula. Elkészítése: A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a lisztet és a darált mandulát. Az összegyúrt tésztát nyújtsuk kerek lappá, és terítsük sütőpapírral bélelt tortaformába. A hámozott és magházától tisztított almát vágjuk vékony cikkekre. Nyomkodjuk a tésztába az almaszeleteket sűrűn egymás mellé. Hintsük meg cukorral, majd közepes lángon húsz-huszonöt percig süssük. A felengedett málnát finoman törjük át szitán, és terítsük szét a meleg tortán. Szórjunk a tetejére durvára vágott mandulát. Langyosan tálaljunk, tejszínhabbal.
CICA KUGLÓF Hozzávalók: # 35 dkg liszt, # 1 dl cukor, # másfél dl darált mandula, # 20 dkg vaj, # 1 tojássárgája. # A töltelékhez: # 5 db alma, # 20 dkg mélyhűtött málna, # fél dl cukor, # 2 evőkanál darabolt mandula. Elkészítése: A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a lisztet és a darált mandulát. Az összegyúrt tésztát nyújtsuk kerek lappá, és terítsük sütőpapírral bélelt tortaformába. A hámozott és magházától tisztított almát vágjuk vékony cikkekre. Nyomkodjuk a tésztába az almaszeleteket sűrűn egymás mellé. Hintsük meg cukorral, majd közepes lángon húsz-huszonöt percig süssük. A felengedett málnát finoman törjük át szitán, és terítsük szét a meleg tortán. Szórjunk a tetejére durvára vágott mandulát. Langyosan tálaljunk, tejszínhabbal. |