A LEGJOBB SALÁTA 5 dkg lencse Energiadús és megszünteti az éhségérzetet 10 dkg párolt pulykamell Fehérjedús, de zsírszegény 5 dkg nyers gomba Magas rosttartalma telítő hatású, rengeteg vitamint tartalmaz 5 dkg reszelt sárgarépa Vitaminban és bétakarotinban legyőzhetetlen 5 dkg alma, kevés petrezselyem Fedezi a szervezet C-vitamin szükségletét 3 dkg sajt A kálciumot se nélkülözhetjük Öntet 1 kávéskanál olívaolaj, 1 kávéskanál napraforgóolaj (telített zsírsav és E-vitamin koncentrátum!), 1 kávéskanál ecet, só, bors, 1 kávéskanál mustár Ízlésünk szerint aprózzuk fel a hozzávalókat, keverjük ki az öntetet, amibe keverhetünk friss zöldfűszereket is, majd keverjünk mindent össze, és akár azonnal ehetjük is! Jó étvágyat!
ENDÍVIA SALÁTA Hozzávalók (6 személyre) 1 fodros endívia széttépdesve 3 endíviafej aprítva 2 zöldalma felkockázva 2 evőkanál dió durvára vágva 60 ml olívaolaj 2 kávéskanál erős mustár 30 ml borecet 30 ml portói bor (ha nincs, akkor valami félédes, jó magyar testes vörösbor) 1 kávéskanál zúzott, száraz pirospaprika só és bors Egy salátástálban keverd el az endíviát az almával és a dióval. A többi hozzávalóból egy légmentesen záró üvegben (pl. egy kisebb befőttesüvegben) rázd össze a dresszinget - mint Tom Cruise a Koktélban -, majd öntsd rá a salátára.
GARNÉLARÁK SALÁTA FRISS FŰSZEREKKEL(4 személyre) Saláta: 350 g tisztított garnélarák 30 g pirospaprika 30 g courgette (?) 70 g kimagozott fekete olajbogyó 2 evőkanál snidling 2 evőkanál petrezselyem só, bors Öntet: 25 ml ecet 100 ml hidegen sajtolt olivaolaj só, bors Szeleteljük fel a pirospaprikát, (a cougette-t is, ha rájövök, hogy milyen fűszernövény lehet) és az olajbogyót. Vágjuk apróra a snidlinget és a petrezselymet. Keverjük össze a rákokat a zöldségekkel, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze az ecetet és az olivaolajat, sózzuk, borsozzuk, és gondosan adjuk hozzá a salátához. Tálaljuk kevés friss salátalevéllel, gyógynövényekkel és finom kenyérrel.
GUNDEL-SALÁTA Hozzávalók: 15 dkg főtt vagy konzerv gomba 15 dkg csirág (főtt vagy konzerv spárga) 10 dkg főtt zöldbab (ceruzabab) 10 dkg nyers uborka 10 dkg zöldpaprika 10 dkg paradicsom fél fej saláta, 1 citrom, só, őrölt bors, ecet, olaj, ketchup Elkészítés: A főtt gombát, az uborkát, a zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot vékonyra felszeleteljük, a zöldbabot és a csirágot kb. 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. Ecetes, olajos öntetet készítünk, amelyet sóval, borssal, ketchuppal és citromlével ízesítünk. A feldarabolt nyersanyagokat ezzel jól összekeverjük, és salátalevelekkel borított üvegtálra halmozzuk fel.
GYÖMBÉRES VEGYES SALÁTA Hozzávalók: 40 dkg fehér fejes káposzta, 1 vastag szál sárgarépa, 1 kisebb karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1 alma, 1 citrom leve, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy 1 diónyi friss gyömbérgyökér), ízlés szerint cukor és só. Előkészítése: a zöldséget megtisztítom, és nagy lyukú reszelőn egyformára reszelem. Megsózom és átforgatom, hogy a só mindenütt érje. Az almát meghámozom, kicsumázom, majd ugyancsak lereszelem. A citromlé felét az almára csöpögtetem, és jól összekeverjük, hogy meg ne barnuljon. Elkészítése: a citromlé másik felét ugyannyi vízzel és az olajjal összeöntöm, majd elkeverem benne a cukrot, gyömbérport és kevés sót. (Ha friss gyömbért használok, a meghámozott gyökeret kis lyukú reszelőn lereszelem.) A salátaöntetet mély tálba csorgatom, ráteszem a zöldséget (nem kell kicsavarni), és jól összeforgatom. Fóliával beborítva, hűtőszekrényben legalább fél napig érlelem. Tálalás előtt átkeverem, és salátalevéllel bélelt tálba öntöm.
KÍNAI KEL SALÁTA Hozzávalók: 1 db kisebb kínai kel, 2 db közepes cékla, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál kurkuma, 1 kávéskanál gyömbér, 3 evőkanál olívaolajElkészítés: A kínai kelt mossuk meg alaposan, áztassuk rövid ideig citromos vízben. Szeleteljük fel. A céklát reszeljük le. Mindkettőt összekeverjük a fűszerekkel, majd leöntjük az olívaolajjal. Hidegen tálaljuk. |