BARACKOS STEMNY 20 dkg finomliszt, 10 dkg rozsliszt, 5 dkg szjaliszt, csipet s, fl csomag stpor, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, tej, szibarack, fahj, vanlis cukorKeverjk ssze a liszteket, adjuk hozz a st s a stport. Olvasszuk meg a vajat, keverjk el benne a cukrot. Adjuk a liszthez. Tegynk hozz annyi tejet, hogy keverhet llaga legyen. Tegyk stpaprral kiblelt tepsibe. Bortsuk be bsgesen aprra vgott szibarackkal, szrjuk meg fahjjal. Elmelegtett stben tprbig stjk. Kivve a stbl, mg forrn szrjuk meg vanlis cukorral.
DIS KIFLI (TOJS NLKL) Hozzvalk: 35 dkg liszt 20 dkg margarin 10 dkg kristlycukor 15 dkg darlt di 1 evkanl tejfl 1/2 stpor 1 citrom hjaElkszts: A lisztet elmorzsoljuk a citromhjjal, majd a margarint, cukrot, darlt dit, stport s a tejflt hozzadva sszegyrjuk. 1 cm vastagra nyjtjuk, 1 cm szles s 5 cm hossz cskokat vgunk belle. Ebbl kifli alakot formzunk, s lass tznl stjk. Ha kislt, mg forrn vanlis cukorba forgatjuk. FLDNI A tszthoz: 50 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 3 evkanl tejfl, 1 evkanl porcukor, 1 kk s, 1 dkg leszt , 1/2 dl langyos vz A tltelkhez: 25 dkg reszelt alma, csipet s, zls szerint porcukor, 1 evkanl bzacsra, 25 dkg szilvalekvr, 15 dkg darlt di, 15 dkg porcukor, 2 evkanl narancsl, fl citrom reszelt hja, 1 evkanl citroml, 15 dkg darlt mk, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 evkanl citroml, fl citrom reszelt hja Mz: Karobpor, cukor, kevs vz, 1 evkanl vaj A tszthoz az lesztt simra keverjk a langyos vzzel, majd mly tlban sszegyrjuk az tszitlt liszttel, a tejfllel, a sval, a cukorral s a megolvasztott vajjal. Cipba formljuk s egy rn keresztl pihentetjk. Kzben elksztjk a tltelket, mindegyiket kln-kln. A darlt mkot sszekeverjk a cukorral, a leszrtott s megmosott mazsolval, a citromhjjal s a citromlvel. A ditltelkhez a narancslevet s a citromlevet rntjk a dira, majd sszekeverjk a citromhjjal s a cukorral. A tsztt t rszre osztjuk s egyforma, (kzepes) tepsi nagysg lapokat nyjtunk bellk. A kivajazott tepsi aljra rakunk egy tsztalapot, s meghintjk a cukorral s bzacsrval elkevert reszelt almval. Erre rsimtjuk a msodik tsztalapot, amit mktltelkkel kennk meg. A harmadik tsztalapra kerl a szilvalekvr, a negyedik lapot betakarjuk a ditltelkkel, vgl az tdiket rbortva legalbb mg egy rt pihentetjk. Elmelegtett forr stben megstjk. Elksztjk a mzat: a szentjnoskenyrmagport sszekeverjk a cukorral s pp annyi vzzel, hogy keverni lehessen. Tzhelyen felmelegtjk, mikor a cukor elolvadt s egynem llag lett, hozzadjuk a vajat. Rntjk a tsztra. Mikor megszilrdult a mz, hosszks szeletekre vgjuk. Klnleges zhats stemny.
KAVART DIS TSZTA Hozzvalk: 2 dl liszt, 1,5 dl cukor, 2 dl tej, 2 dl darlt di, 1,5 evkanl vaj, 1 csomag stpor, 1 evkanl joghurt. Mindezeket kevertlban sszekeverjk: liszt, stpor, darlt di, cukor majd tej, joghurt s vaj.Kivajazott kilisztezett kzepes mret tepsiben tprbig stjk.
KEROBOS CSIGA Hozzvalk: 4 dkg leszt, 10 dkg cukor, 2 dl langyos tej, 50 dkg liszt, 12 dkg puha vaj, 1 evkanl tejfl, csipetnyi s, 2,5 dkg olvasztott vaj, 5 dkg porcukor Tltelk: cukorral sszekevert kerobporAz lesztt elmorzsoljuk, majd egy teskanl cukorral s a tejjel elkeverve 15 percig llni hagyjuk, felfuttatjuk. A lisztet sszekeverjk a sval, a maradk cukorral, vajjal, tejfllel s az leszts tejjel. Letakarjuk s megkelesztjk (kb. 1 ra). A tsztbl kt tglalapot formlunk s kinyjtunk. Megszrjuk a cukros kerobporral, a szleket kihagyva. Szorosan feltekerjk. 2 cm-es darabokra vgjuk, kivajazott stlapra fektetjk, tetejket villval megszurkljuk s olvasztott vajjal megkenjk. Elmelegtett stben megstjk.
MLNS ALMATORTA Hozzvalk: # 35 dkg liszt, # 1 dl cukor, # msfl dl darlt mandula, # 20 dkg vaj, # 1 tojssrgja. # A tltelkhez: # 5 db alma, # 20 dkg mlyhttt mlna, # fl dl cukor, # 2 evkanl darabolt mandula. Elksztse: A vajat keverjk habosra a cukorral. Adjuk hozz a tojssrgjt, a lisztet s a darlt mandult. Az sszegyrt tsztt nyjtsuk kerek lapp, s tertsk stpaprral blelt tortaformba. A hmozott s maghztl tiszttott almt vgjuk vkony cikkekre. Nyomkodjuk a tsztba az almaszeleteket srn egyms mell. Hintsk meg cukorral, majd kzepes lngon hsz-huszont percig sssk. A felengedett mlnt finoman trjk t szitn, s tertsk szt a meleg tortn. Szrjunk a tetejre durvra vgott mandult. Langyosan tlaljunk, tejsznhabbal.
MALPURA 22,5 dkg liszt, 12,5 dkg porcukor, 2 kk. stpor, 2 dl tej, olaj a stshez, 6 dl joghurt, 15 dkg porcukor, 20 dkg eper, v. szeder, v. mlna A lisztet, a porcukrot, a stport s a tejet olyan srre keverjk, hogy meglljon a fakanlon. Vizes kanllal a forr olajba szaggatjuk s 6-8 perc alatt aranybarnra stjk.Egy tlban habvervel sszekeverjk a joghurtot, a cukrot s az sszetrt gymlcst. Tlals eltt 30 percig ztatjuk a gombcokat a joghurtban.
GOPNTHA 5 dl tejszn, 30 dkg porcukor, 50 dkg zsros tejpor, 1 dkg vanilis cukor, kkuszreszelk vagy carob por, pr csepp citroml A tejsznt kemnyre felverjk, belekeverjk a porcukrot, a vanilis cukrot, s kikeverjk a tejporral egytt. A pr csepp citromlt belekeverjk, majd mlyhtbe tesszk, hogy megdermedjen. 10 perc mlva vizes kzzel golykat formlunk belle s beleforgatjuk a kkuszreszelkbe vagy a carob porba. Tlcra tve htszekrnyben, mg 1-2 rt dermesztjk.
MLNS-JOGHURTOS PISKTATEKERCS Hozzvalk: 25 dkg Rama Krmalap, 1 db piskta rold, 1 csomag vanliaz pudingpor, 3 evkanl cukor, 2 pohr gymlcsjoghurt, 2 evkanl porcukor, 30 dkg mlna Forrs: RamaA pudingport simra keverjk a cukorral, egy dl vzzel, hozzadjuk a joghurtot, elkeverjk s felfzzk. A Krmalapot porcukorral kikeverjk, hozzadjuk a lehttt pudingot s egyenletes krmm dolgozzuk ssze. Az elkszlt krmbe lazn belekeverjk a gymlcsdarabokat. A piskta roldot kitekerjk, megtltjk a gymlcskrmmel, majd visszatekerjk. Alufliba csomagolva htbe tesszk. Tlals eltt megszrjuk porcukorral s felszeleteljk. Tipp:a krmhez hasznlhatunk ms gymlcsket (pl. eper, krte, barack) azonos zests joghurttal vagy gymlcs zests pudingport, natr joghurttal.
BAJOR TORTA Hozzvalk: 25 dkg Rama Krmalap, 2 db kerek kakas piskta tortalap, 0,5 dl cseresznyeplinka vagy -likr, 12 dkg tcsokold, 1 veg kimagozott meggybeftt, 1 csomag vanliaz pudingpor, 15 dkg porcukor, 1/2 csomag habfixl, 1 dkg kakapor, 5 dl tejszn. A pisktt hrom lapra vgjuk s meglocsoljuk a likrrel vagy plinkval. A meggybefttet lecsepegtetjk, a levvel megfzzk a pudingport, majd lehtjk. A langyos pudinghoz hozzadjuk a porcukorral kihabostott Krmalapot, majd habvervel jl eldolgozzuk. A negyedt flretesszk a torta bevonshoz. A tejsznt sszekeverjk a habfixlval, kemny habb verjk s egy keveset flretesznk a dsztshez. A maradkhoz vatosan hozzkeverjk a kakaport. A pudingos krmmel megkenjk az als tortalapot s rtertjk a meggy felt. Rhelyezzk a msodik tortalapot, a kakas habbal megkenjk s a meggy msik felt belenyomkodjuk. A harmadik lapot rtertjk, a flretett krmet habzskba tltjk, bevonjuk vele a torta tetejt s oldalt. A flretett tejsznhabbal s meggyszemekkel dsztjk.
VANLIAKRMES ROL Hozzvalk kb. 12 db rold stformhoz: a tszthoz: egy csomag mlyhttt leveles tszta (50 dkg), 1 db tojssrgja, 2 evkanl tej, 3 evkanl cukor, a tltelkhez: 25 dkg Rama Krmalap, 1 csomag vanliaz pudingpor, 2 evkanl cukor, 3 dl tej, 15 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor Forrs: RamaA mlyhttt tsztt felengeds utn lisztezett gyrdeszkra fektetjk s 47x12 cm-es tglalapp nyjtjuk. A kinyjtott tsztbl kb. 3x47 cm-es cskokat vgunk s spirlformban, hogy a rtegek egymst tfedjk, feltekerjk a stformra. A tojssrgjt sszekeverjk a kt evkanl tejjel, a vgsi leket kihagyva megkenjk a roldokat, majd 2 evkanl cukorral megszrjuk. Az elksztett roldokat egy stpaprral kiblelt stlapra helyezzk gy, hogy a tsztavg alul legyen. Elmelegtett stben, 200 fokon, kb. 20 percig stjk. Ezutn mg melegen lehzzuk a formrl s lehtjk A pudingport simra keverjk a cukorral, a tejjel s felfzzk. A Krmalapot a porcukorral s a vanlis cukorral kihabostjuk, majd hozzkeverjk a kihlt pudingot s sszedolgozzuk. A krmet csillagcsvel elltott nyomzskba tesszk s megtltjk a rolkat. Tipp:megtlthetjk ms zests (pl. csokold) krmmel vagy tejsznhabbal is. Ss tltelk (pl. sajtos, sonks, stb.) esetben a tsztba cukor helyett 1 mokkskanl st tegynk.
BARACKOS TRTORTA Hozzvalk: 25 dkg Rama Krmalap, 1 db kerek piskta tortalap, 50 dkg tr, 10 dkg porcukor, 1 db citrom, 1 csomag vanlis cukor, 1 dkg vanliaz krmpor, 50 dkg szibarack (hasznlhatunk beftt vagy konzerv barackot is), reszelt csokold, tejsznhab, mandulaforgcs a dsztshez Forrs: RamaA trt ttrjk, hozzadjuk a porcukrot, a citrom lereszelt hjt, nhny csepp citromlevet, a vanlis cukrot, a krmport s csommentesre keverjk. A Krmalapot kihabostjuk, a trkrmmel sszedolgozzuk, amg sima, laza krmet kapunk. Az szibarackbl nhny darabot flretesznk, a tbbit feldaraboljuk s a krmhez keverjk. A tortalapot hrom rszre vgjuk, a lapokat megkenjk a krmmel, egymsra helyezzk, vgl a maradk krmmel bevonjuk a torta tetejt s oldalt. Barackszeletekkel s tejsznhabbal dsztjk, a torta oldalt mandulaforgccsal megszrjuk, kzept pedig reszelt csokoldval hintjk meg.
MEGGYES-KRMES SZELET Hozzvalk: 25 dkg Rama Krmalap, 1 db tglalap alak piskta tortalap, 1,75 dl tejszn, 20 dkg cukor, 5 dkg kaka, 25 dkg magozott meggy (hasznlhatunk befttet is), tejsznhab a dsztshez Forrs: RamaA tejsznt a cukorral felfzzk, majd hozzadjuk a kakaport s besrtjk. Hozzkeverjk a Krmalap egyharmadt s lass kevers mellett kihtjk. A maradk Krmalapot habosra keverjk, hozzadjuk a lehttt kakas tejsznt s jl sszedolgozzuk. A pisktt kt lapra vgjuk, az als lapot megkenjk krmmel, a lecsepegtetett meggyszemeket belenyomkodjuk s rtesszk a msik lapot. Meggyszemekkel s habzskbl kinyomott tejsznhabbal dsztjk. Hosszks szeletekre vgva knljuk.
RIBIZLIS VANLIAKOCKA Hozzvalk: 25 dkg Rama Krmalap, 1 db tglalap alak piskta tortalap, 1,75 dl tejszn, 20 dkg cukor, 5 dkg kaka, 25 dkg magozott meggy (hasznlhatunk befttet is), tejsznhab a dsztshez Forrs: RamaA tejsznt a cukorral felfzzk, majd hozzadjuk a kakaport s besrtjk. Hozzkeverjk a Krmalap egyharmadt s lass kevers mellett kihtjk. A maradk Krmalapot habosra keverjk, hozzadjuk a lehttt kakas tejsznt s jl sszedolgozzuk. A pisktt kt lapra vgjuk, az als lapot megkenjk krmmel, a lecsepegtetett meggyszemeket belenyomkodjuk s rtesszk a msik lapot. Meggyszemekkel s habzskbl kinyomott tejsznhabbal dsztjk. Hosszks szeletekre vgva knljuk.
MLNS ALMATORTA Hozzvalk: # 35 dkg liszt, # 1 dl cukor, # msfl dl darlt mandula, # 20 dkg vaj, # 1 tojssrgja. # A tltelkhez: # 5 db alma, # 20 dkg mlyhttt mlna, # fl dl cukor, # 2 evkanl darabolt mandula. Elksztse: A vajat keverjk habosra a cukorral. Adjuk hozz a tojssrgjt, a lisztet s a darlt mandult. Az sszegyrt tsztt nyjtsuk kerek lapp, s tertsk stpaprral blelt tortaformba. A hmozott s maghztl tiszttott almt vgjuk vkony cikkekre. Nyomkodjuk a tsztba az almaszeleteket srn egyms mell. Hintsk meg cukorral, majd kzepes lngon hsz-huszont percig sssk. A felengedett mlnt finoman trjk t szitn, s tertsk szt a meleg tortn. Szrjunk a tetejre durvra vgott mandult. Langyosan tlaljunk, tejsznhabbal.
CICA KUGLF Hozzvalk: # 35 dkg liszt, # 1 dl cukor, # msfl dl darlt mandula, # 20 dkg vaj, # 1 tojssrgja. # A tltelkhez: # 5 db alma, # 20 dkg mlyhttt mlna, # fl dl cukor, # 2 evkanl darabolt mandula. Elksztse: A vajat keverjk habosra a cukorral. Adjuk hozz a tojssrgjt, a lisztet s a darlt mandult. Az sszegyrt tsztt nyjtsuk kerek lapp, s tertsk stpaprral blelt tortaformba. A hmozott s maghztl tiszttott almt vgjuk vkony cikkekre. Nyomkodjuk a tsztba az almaszeleteket srn egyms mell. Hintsk meg cukorral, majd kzepes lngon hsz-huszont percig sssk. A felengedett mlnt finoman trjk t szitn, s tertsk szt a meleg tortn. Szrjunk a tetejre durvra vgott mandult. Langyosan tlaljunk, tejsznhabbal. |